machtsmisbruik


 


ls vrouw in de muziekwereld die al jarenlang schrijft over hoe het is om in een (gelukkig veranderende) “mannenwereld” te werken ,kan ik het niet maken om niet ook iets te schrijven over de opengereten beerput van de misstanden met betrekking tot machtsmisbruik in de muziekwereld. Of eigenlijk in de samenleving. Het stinkt.

Er wordt niet altijd serieus omgegaan met claims met betrekking tot intimidatie en seksueel geweld, en worden de slachtoffers (of ze nou vrouw, man of daartussen zijn) snel weggezet als de bron van het “probleem”, terwijl het duidelijk iemand anders was die over hun grens heen ging. Of er nou alcohol in het spel was of niet. Dat moet veranderen. Weg met die apenrots.

Je zou zeggen dat dit iets is uit de jaren 80, toen groupies nog een fenomeen waren, maar helaas lopen er, ook in de metalwereld,nog steeds smeerlappen rond, die hun macht misbruiken en een heel ander persoon worden als hun ego wordt gekrenkt. Want ja. Het probleem is 99% van de tijd geld en succes. Daar kan niet iedereen tegenop. “Loketje” of niet. Zielige ranzige ventjes, die het feit dat ze dicht bij de “big shots” staan, of zelfs artiest zijn gebruiken om (letterlijk en figuurlijk) aan hun eigen trekken te komen. Die iets van vrouwen terug verwachten als ze op de gastenlijst komen te staan, of als ze voor worden gesteld aan een “hooggeplaatst” persoon om ze verder te kunnen helpen richting het einddoel / carrière. Die dan boos worden als er dan nee gezegd wordt en vervolgens er alles aan doen om je in een kwaad daglicht te zetten. En er voor zorgen dat je “persona non grata” bent. Daar sta je dan met je kersverse band die verder wil komen dan de lokale soos en je goede gedrag. Google Finberg maar eens. Walgelijk.

Ik mag mijzelf ten overigens ontzettend gelukkig prijzen, dat ik nooit HELE nare dingen heb meegemaakt tijdens mijn carrière (maar er zijn zeker voorvallen van ongewenste intimiteiten en intimidatie, die vervolgens schuldgevoel en schaamte met zich mee brachten!). Ik werk gelukkig (meestal) met professionele mensen, en heb in de afgelopen 15 jaar door vallen en opstaan een goede set voelsprieten voor bullshit en ranzige ventjes gekregen. En heb inmiddels geleerd dat je beter je bek open kunt trekken als je het gevoel hebt dat iets niet OK is. Of iemand in vertrouwen kunt nemen. Of je dan je gig kwijtraakt of niet. Iets met zelfrespect en grenzen bewaken. Zo belangrijk! Maar dat is een lange en bizarre weg geweest. En ik weet ook heel goed dat dit niet altijd vanzelfsprekend is. En er zijn nog veel mensen die deze les aan het leren zijn. Maar weet je? Deze les zou je eigenlijk helemaal niet hoeven te leren als vrouw in deze omgeving! Want intimidatie hoort helemaal niet thuis in welke werkomgeving dan ook. Of er nou machos rondlopen of niet.

Tijdens het schrijven van deze column, vroeg ik aan een bevriende booking agent of zijn agency wel eens klachten binnenkrijgt van mensen uit de muziekwereld met betrekking tot intimidatie en seksueel geweld. Het zijn er weinig, maar ze zijn er wel. En het deed mij veel goed om te horen dat er dan ook echt actie op wordt ondernomen. Er zijn meerdere bands en personen “gecanceld” naar aanleiding van machtsmisbruik en seksueel misbruik. Ik hoop echt dat dit bij ALLE booking agencies en touring companies zo gaat. Maar ik ben bang dat dat nog lange weg te gaan is. Wat kunnen we doen? Eerst weg met de smeerlappen die vrouwen tot objecten maken! Erover praten en elkaar goed in de gaten houden. Neem de persoon in kwestie serieus en ga niet de (onbewuste) victim blamer uithangen. De metalwereld is een entertainment business! Die draait om leuke dingen! Van het ongegeneerd genieten van een goed concert, tot flirten met gelijkgestemden op een festival of in de lokale metalkroeg. En uiteraard is er geregeld alcohol in het spel. En testosteron. En hormonen en allerlei andere toestanden die het af en toe hartstikke ingewikkeld maken. Hopelijk mogen we straks weer met z’n allen helemaal los! Met consent dan natuurlijk ;-)) En bier. \m/


Comments

Popular posts from this blog

Lights Down Under

mobiele eenheid

Back to the roots