green rider




Sja wat gebeurt er eigenlijk de laatste tijd in de muziekwereld? Wat doen die muzikanten, roadies en andere muzikale professionals nou allemaal met hun tijd? Ik zie verschillende dingen gebeuren. De ene band neemt het ene na het andere album op ( Lordi heeft er bijvoorbeeld 7 gemaakt!?!), en de andere trekt zich terug en gaat tuinieren of bergbeklimmen. Er wordt ook “thuis gewerkt”, want de vlogs en andere online muzikale evenementen vliegen je om de oren. Booking agencies blijven maar bezig met het verzetten van festivals en shows, wat inmiddels een hele dagtaak is geworden.

Er was de afgelopen tijd duidelijk ineens een hoop tijd voor “andere dingen”, en het lijkt het er ook op, dat de duurzaamheid op tours wordt aangepakt. En dat was hoog tijd! Een tijdje geleden schreef ik al over hoe gemakkelijk het is “on the road” om te vergeten om aan het milieu te denken. Hoofdzakelijk omdat je in een andere situatie zit dan normaal, met weinig comfort en een sneller tempo van leven. “Groen” zijn, is dan niet iets wat hoog op de agenda staat, of waar je überhaupt tijd voor hebt om over na te denken. Al die waterflesjes die je maar half opdrinkt, bekertjes die je maar 1 keer gebruikt, en al dat eten dat staat te verpieteren en niet wordt opgegeten in de backstage. En wat dacht je van al die stapels met setlists en ductape? Allemaal voor 1 avondje. Zo veel vuilnis dat overblijft!!! Naast de “waste” die ontstaat op en om de podia zelf, is er nog een ander “dingetje” dat de CO2 uitstoot nogal beinvloedt. Namelijk het vliegen. Omdat je soms de ene dag in Barcelona staat, en de andere in Helsinki, zit er vaak niks anders op dan maar in het vliegtuig te stappen. En daarom worden over het algemeen wij roadies en muzikanten klakkeloos ge-”flight shamed”. 

Gelukkig hebben de United Independent Music Agencies (UIMA) zich de afgelopen tijd hierover gebogen, om te kijken of er nog wat te winnen valt op het gebied van duurzaamheid en de muziekwereld. Kunnen we onze “waste” een beetje terug dringen?. Ja!!!!! Is het antwoord.

Weet je nog? Toen ik het had over de rider? Die magische lijst die festivals en muziekzalen krijgen van de booking agents van tevoren, waar in staat hoeveel bier er nodig is? En hoe veel vegetariërs er zijn? Dat M&M’s moeten worden gescheiden, er ZEKER genoeg handdoeken en baby wipes moeten zijn (corpse paint…) en waar in staat wat de minimale benodigdheden zijn voor de band om op te kunnen treden?

Nou, de UIMA komt dus met de “green rider”. Dit is een rider met allemaal ideeën om in je eigen rider te verwerken om verspilling tegen te gaan en de CO2 uitstoot van (onder andere het) vliegverkeer te verminderen. Waarom niet met de trein in plaats van een korte afstandsvlucht? Scheelt maar een paar uurtjes, en is vaak nog comfortabeler ook! Wat ik het belangrijkste vind, is dat men er een beetje over na gaat denken, en er niet meer blindelings een vlucht boekt van Amsterdam naar Brussel. 

Of dat er bijvoorbeeld wordt gesuggereerd om het eten dat aan het einde van de dag over is, niet meer zomaar in de kliko te mikken, maar om te kijken of het nog elders te gebruiken is. Of überhaupt even bellen of dat er nog genoeg bier is, of dat er misschien iets anders nodig is in plaats daarvan om de voorraad aan te vullen (one can only have so much fanta in the fridge….) En je kan net zo goed je eigen (hippe metalen band) waterflesje mee nemen en zelf bijvullen! En ga zo maar door. 

Tuurlijk, er zitten hier grenzen aan. Er moet natuurlijk ook geld verdiend worden in plaats van verloren. Maar toch. Een beginnetje is gemaakt! Wie weet straks alleen nog maar biologisch afbreekbare shampoo tussen al die lange haren in het doucheputje! \m/!


Comments

Popular posts from this blog

Lights Down Under

mobiele eenheid

Back to the roots